🌿 Duurzaamheid: De nieuwe standaard in transport?

Het concept “duurzaamheid” heeft, net als veel andere brede begrippen, het potentieel om slechts een modewoord in de industrie te worden dat aan een missie wordt toegevoegd. Toch omarmen veel transportbedrijven in Vlaanderen, zowel kleine als grote, dit concept als een pijler van hun bedrijfsvoering. Waarom?

Het verbeteren van duurzaamheid kan helpen om uw klantenbestand uit te breiden, de milieu-impact van uw bedrijf te verminderen en zelfs de winstgevendheid te verbeteren. Duurzaamheidsstrategieën kunnen tactieken omvatten zoals het aanschaffen van de nieuwste voertuigen, het verbeteren van brandstofefficiëntie, de overstap naar schonere alternatieve brandstoffen, of het efficiënter vervoeren van goederen door bijvoorbeeld routeoptimalisatie of intermodaal transport. In feite kan het zijn dat uw vloot al inspanningen levert om de duurzaamheid te verbeteren zonder dat u zich daarvan bewust bent.

Bij verschillende Vlaamse transportbedrijven voelen eigenaars en leidinggevenden de verantwoordelijkheid om duurzaamheid centraal te stellen in hun activiteiten, net zoals ze dat met veiligheid hebben gedaan. Deze bedrijven delen hun huidige inspanningen en toekomstige doelen met klanten en investeerders. Ze stellen uitgebreide duurzaamheidsrapporten op en wijden hele secties op bedrijfswebsites aan het promoten van hun bedrijf als milieuvriendelijk.

Het verbeteren van duurzaamheidsinspanningen kan zelfs betekenen dat u een klant behoudt of nieuwe klanten aantrekt. Veel verladers hebben hun eigen duurzaamheidsdoelen en zoeken naar transportpartners die hen kunnen helpen deze te bereiken. In de context van de Europese Green Deal en de toenemende focus op CO2-reductie in de transportsector, wordt duurzaamheid steeds belangrijker voor Vlaamse bedrijven.

Bovendien kunnen duurzaamheidsinitiatieven helpen om te voldoen aan de steeds strengere milieuregelgeving in Vlaanderen en de Europese Unie, zoals de lage-emissiezones in steden als Antwerpen en Gent. Het kan ook leiden tot kostenbesparingen door efficiënter brandstofverbruik en mogelijk fiscale voordelen voor milieuvriendelijke investeringen.

HOE KLANTEN DUURZAAMHEID EVALUEREN

Vlaamse transportondernemers realiseren zich steeds meer dat verladers in toenemende mate naar ESG-scores (Environmental, Social, Governance) kijken bij het beslissen met wie ze zaken willen doen. Dit gebeurt naast factoren zoals routes, tarieven, stiptheid, veiligheidsscores. Steeds meer klanten vragen naar ESG-initiatieven in hun offerteaanvragen of prijsopgaven. Dit is een trend die zich in heel Vlaanderen en België voordoet. “Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel geworden van aanbestedingen,” zegt Sarah Vermeiren, duurzaamheidsmanager bij een Belgisch transportbedrijf. “Klanten proberen te begrijpen hoe wij bij hun bedrijf, cultuur en behoeften passen. Ze willen weten wat ons duurzaamheidsprogramma inhoudt en hoe wij erover denken,” legt ze uit.

“Wil je morgen bedrijfsgroei? Onderneem vandaag actie voor het klimaat.”

Ook in Vlaanderen zien we deze trend. Uit een recente bevraging komt naar voor dat bijna de helft het duurzaamheidsprogramma van een vervoerder van groot belang vindt.

We bevinden ons in een uitstekende positie om onze klanten te helpen bij hun inspanningen om hun doelen te bereiken of zelfs te overtreffen. In de context van de Vlaamse klimaatdoelstellingen en de toenemende regelgeving rond emissies in steden, wordt onze rol als duurzame partner steeds belangrijker.

Vlaamse transportbedrijven spelen in op de groeiende vraag naar transparantie in de toeleveringsketen. Ze investeren in geavanceerde tracking-systemen en realtime rapportage om klanten gedetailleerde informatie te bieden over de CO2-voetafdruk van hun transporten.

Deze ontwikkelingen tonen aan dat duurzaamheid niet langer een bijzaak is, maar een essentieel onderdeel van de bedrijfsstrategie in de Vlaamse transportsector. Bedrijven die vooroplopen in duurzaamheid positioneren zich als aantrekkelijke partners voor verladers die hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen willen realiseren.

Wanneer mensen tegenwoordig over duurzaamheid en transport praten, denken ze vaak eerst aan elektrische vrachtwagens of misschien aan hernieuwbare brandstoffen. En dat zijn inderdaad manieren waarop transportbedrijven milieuvriendelijker kunnen worden. Maar voor de overgrote meerderheid van de Vlaamse transportondernemingen zijn deze opties nog niet haalbaar. Toch zijn er veel duurzaamheidsstrategieën die vloten kunnen toepassen.

Sommige procedures veranderden, maar bepaalde strategieën blijven nog steeds even geldig als toen. Andere zaken zijn geëvolueerd, waaronder de komst van batterij-elektrische vrachtwagens, betere technologie voor laadinfra, het gebruik van artificiële intelligentie voor routeoptimalisatie, de opkomst van hernieuwbare diesel en hernieuwbaar aardgas, waterstof en meer.

In de Vlaamse context zijn er enkele specifieke ontwikkelingen die het vermelden waard zijn:

  1. De invoering van lage-emissiezones in steden als Antwerpen en Gent heeft geleid tot een versnelde vergroening van stedelijke distributievloten.
  2. Het Vlaams Klimaatplan 2021-2030 stelt ambitieuze doelen voor de transportsector, wat innovatie in duurzame technologieën stimuleert.
  3. Samenwerkingsverbanden tussen transportbedrijven, onderzoeksinstellingen en de Vlaamse overheid hebben geleid tot proefprojecten met waterstoftrucks en elektrische vrachtwagens op belangrijke corridors.
  4. De groeiende belangstelling voor circulaire economie in Vlaanderen heeft geleid tot nieuwe logistieke concepten die duurzaamheid bevorderen.
  5. De uitrol van connected vehicle technologie in Vlaamse steden draagt bij aan efficiëntere en dus duurzamere logistiek.

Wilt u meer weten over hoe u deze duurzame transportmethoden kunt implementeren in uw bedrijf? Of bent u benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen in de sector? Bezoek onze website voor:15 manieren te ontdekken waarop Vlaamse transportbedrijven hun duurzaamheid kunnen verbeteren, rekening houdend met zowel bewezen methoden als nieuwe innovaties die passen binnen het Vlaamse en Europese beleidskader.

Samen bouwen we aan een duurzamere toekomst voor transport in Vlaanderen